Passa al contingut principal

He decidit tornar

Fa gairebé quatre anys que no faig servir aquest blog perquè volia tenir una web, però de moment m'he conformat amb un altre blog que faig servir com si fos una web, encara que no ho sigui.

Per això he pensat a tornar a utilitzar-lo per anar escrivint articles diversos. A l'altre, https://rodolfodelhoyo.cat/ també faré algun article de tant en tant, però el dedicaré més a parlar de la meva obra. Aquest serà més general, parlaré principalment de les meves activitats, segurament faré algun article d'opinió i també faré ressenyes o parlaré de llibres que m'han interessat per la raó que sigui. 

Necessitaré uns dies per revisar i actualitzar les pàgines. De moment us poso les cobertes dels tres darrers llibres.



Tresors rere les portes, un àlbum de poesia infantil magníficament il·lustrat per Noemí Villamuza, editat per Bindi Books, que està a punt d'arribar a les llibreries. La casa és on els més petits troben els primers racons per jugar, imaginar, crèixer i sentir-se a gust. Un lloc màgic i real on construir el primer imaginari i descobrir la pròpia llengua i la parla. Amb Tresors rere les portes he volgut oferir als infants i a les famílies un poemari delicat i senzill, un viatge pels racons més íntims de la llar. Poemes alegres acompanyats d'un recull de noves paraules per descobrir.




Som una ceba de cent teles com diu el personatge d’El llop estepari. El nostre cos és un, però les nostres ànimes són moltes. El jo construeix una identitat principal que ens mostra al món, però hi ha altres identitats que també formen part de nosaltres, que provenen de les influències culturals i familiars, de les nostres experiències, dels nostres fantasmes interiors. De vegades, alguna d’aquestes ànimes pren protagonisme sense demanar-nos-ho.

A L’estora trobem contes molt curts, de caràcter fantàstic i humorístic, amb personatges desdoblats i algun relat oníric. També hi trobem relats realistes, on el record ha modificat les persones, o bé elles s’han adaptat als records.

Canviem o no? El jo és inamovible o està en evolució constant? Són preguntes que ens podem fer mentre llegim i gaudim




Des del 1994 fins al 2022 he publicat set llibres de poemes: De miradas imprecisas, Asuntos interiores, Els dits de l’intèrpret, El caminant a la deriva, Reconstruccions, Pel camí dels àlbers i Retaule poètic del Monestir de Sant Daniel. Conscient que amb aquestes obres he completat un cicle i que només es poden trobar a les llibreries les dues darreres, he decidit fer-ne una selecció.

En la meva poètica conviuen dues tendències estètiques. D’una banda una poesia figurativa, narrativa, realista, que sorgeix dels moments viscuts, de records, d’experiències íntimes o col·lectives... I d’una altra, una poesia de pensament humanista, de vegades abstracta, però no pas hermètica, de vegades filosòfica i espiritual.

Els meus poemes són éssers vius que neixen, creixen i moren. De vegades hivernen durant anys, com algunes llavors de cereals i, de sobte, un dia tornen a fer brots lírics. En algunes ocasions es transformen i tornen a néixer com una crisàlide que prepara la seva metamorfosi. Altres vegades s’esmicolen en esqueixos que donen pas a nous éssers poètics, com les cèl·lules dins d’un òvul fecundat.

Per fer aquesta selecció he triat la versió més pròxima a la meva veu actual. Això no vol dir que renunciï als poemes no inclosos. Tot plegat és molt subjectiu, evidentment. Els dos primers llibres els vaig publicar en castellà, la meva llengua materna. Després, tota la meva obra, fins a arribar als trenta, set dels quals de poesia, ha estat escrita en català, que és la meva llengua habitual.

Alguns poemes es publiquen per primera vegada. Corresponen a altres projectes en què estic treballant des de fa temps i que no sé quan acabaran de prendre la seva forma definitiva.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Roc i l'escala de les portes secretes

Sóc de l'opinió que l' Eulàlia Canal està destinada a convertir-se en una clàssica contemporània de la literatura infantil i juvenil catalana. M'encanta tornar a llegir una i altra vegada llibres seus com ara  Un petó de mandarina (premi Barcanova 2007), Un somni dins un mitjó, Un poema a la panxa, La nena que només es va poder endur una cosa, Els fantasmes de casa els avis  o Els fantasmes no truquen a la porta (Premi de la Crítica Serra d'Or 2017), per posar només alguns exemples. El llibre que he llegit més vegades és Roc i l'escala de les portes secretes , publicat a la col·lecció Nandibú , de Pagès editors , amb il·lustracions d' Elena Ferrándiz . L'esquema de l'argument és ben senzill. En Roc es queda uns dies a càrrec d'un veí perquè els pares han marxat a l'Índia per adoptar una nena. En aquest temps descobreix que una nena emigrant i sense papers s'amaga a l'edifici. La denúncia d'un altre veí fa que la policia d

Quan la vida s'embolica: Allò de l'avi, novel·la juvenil d'Anna Manso

Què passaria si la persona que més estimes del món fos molt diferent de com te l'imagines? Què passaria si descobrissis que la persona que més estimes del món té una part fosca? Què passaria si aquesta persona hagués fet alguna cosa que convertís la teva vida en un embolic de dimensions còsmiques? L'escriptora Anna Manso entra en la ment del Salva Canoseda, un noi de setze anys que protagonitza en primera persona la novel·la Allò de l'avi , que va guanyar el Premi Gran Angular 2016, un dels premis de major prestigi de la literatura juvenil. El Salva viu com un rei gràcies a l'avi, al que adora. És un fatxenda, poc treballador i poc estudiós. Popular a l'institut, paga als companys perquè li facin deures i treballs. Té una targeta de crèdit que pot fer servir com vulgui. Però alguna cosa amenaça la seva felicitat quan es descobreixen assumptes poc edificants als negocis de l'avi. El Salva es toparà de cop amb la realitat més crua. Una realitat que,

Un somriure a Quatre Vents

El cicle de visites a les escoles es va acabant quan tenim a tocar el final de curs i la primavera es retira lentament. He arribat a l'estació de tren de Granollers - Canovelles i, mentre espero l'Elena, d'Animallibres, cerco inútilment un lloc per prendre un cafè amb llet. Pel camí cap a l' Escola Quatre Vents anem parlant de la reutilització o socialització del llibre literari a les escoles. Els escriptors ens hem pronunciat repetidament en contra d'aquesta pràctica que lesiona els nostres drets i que considerem que no és una bona eina pedagògica. Finalment hem començat a mobilitzar-nos. Aviat parlaré a bastament d'aquest tema. En Pere, el mestre, em presenta als alumnes de la classe de cinquè, un grup tan divers que em sembla que he de fer una intervenció davant l'assemblea general de les Nacions Unides. La fotografia parla per si sola. Els nens han llegit El somriure de la Natàlia i han arribat a classe carregats de preguntes. Hem parlat de co