Passa al contingut principal

TOCANT EL CEL I ABRAÇANT LA LLUNA A TORTOSA




Vaig tenir la sort de presentar els dos darrers llibres de l'escriptora Cinta Arasa adreçats a infants. Es tracta de Zeineb, la primera enxaneta i de La lluna és dolça, Ahmed, publicats per Edicions Cadí. A l'acte, celebrat a La 2 deViladrich, llibreria emblemàtica de Tortosa,  van participar els il·lustradors Carles Arbat i Núria Feijoó.
En els dos llibres, la Cinta Arasa ens parla de l'origen àrab d'alguns costums i tradicions catalanes, en aquest cas dels pastissets i dels castells. Se sap ben poca cosa. Tot són teories i especulacions, però en tot cas hi són i hi tenen una gran acceptació popular. Conta una llegenda que els pastissets tenen l'origen en un concurs de dolços organitzat per un cabdill àrab de Tortosa. També és diu que al segle XV uns saltimbanquis àrabs anaven fent castells humans pels pobles del País Valencià. El cert és que va haver una Catalunya musulmana i que ens va deixar un llegat cultural molt important, que durant anys se'ns ha amagat i que mai no hem valorat prou. Els catalans sempre hem estat un poble d'acollida. La terra fa l'home i quan l'home hi arriba, vingui d'on vingui, s'hi adapta i l'enriqueix.



A partir d'aquests dos elements l'escriptora teixeix unes històries precioses d'una bellesa poètica singular i alhora molt accessibles al món infantil. Jo diria, fins i tot, que amb ulls d'infant ens descobreix als adults uns mons de fantasia plens de valors positius. Perquè els llibres de la Cinta tenen diverses lectures. Els podem llegir per gaudir, per passar-ho bé, per distreure'ns, però sempre, sempre, aquell que vulgui anar més lluny hi pot trobar valors, elements de reflexió o de crítica social. Ahmed ens ensenya que de vegades perseguim somnis impossibles sense adonar-nos que "les coses bones i boniques són ben a prop". Zeineb reivindica la força del poble quan es capaç d'unir-se per assolir un objectiu, alhora que satiritza tots aquells que es volen aprofitar de la gent en temps de crisi.

Cal destacar que els personatges dels dos llibres tenen un món propi molt marcat, un perfil i una psicologia que els fa propers i entranyables. L'entorn físic que els envolta, la casa de l'àvia, el poble, és també un entorn afectiu on projecten la seva personalitat. En els dos llibres l'autora ha creat un mons de ficció on els joves lectors es poden submergir per gaudir plenament d'una lectura amena i enriquidora.

Hi ha figures literàries ben trobades i suggeridores amb les quals l'il·lustrador i la il·lustradora han gaudit d'allò més. En Carles Arbat  ha creat, amb colors càlids, unes atmosferes i uns ambients que ens recorden els contes de Les mil i una nits i ha creat històries dintre de la història que donen dinamisme i pes narratiu als seus dibuixos. La Núria Feijoo  ha fet uns dibuixos carregats de poesia, com ara la lluna amb el seu vestit d'estrelles regant de somnis el seu jardí, o tot dibuixant l'olor de la lluna. Tots dos han trobat també el punt còmic com el saltimbanqui que marxa quan ningú no el veu, la gota de pluja que cau al cap de l'ocell o els gats enllunats.

Només em resta agrair a la Cinta Arasa que ens proporcionés l'oportunitat de passar un dia en una ciutat tan carregada d'història com Tortosa, a vora de l'Ebre que tant estimem, perquè "Lo riu és vida. No al transvasament", i a la Rosa, de la Llibreria Viladrich, per fer possible un vespre màgic. 
Ens queda, també un bon record del Restaurant Paiolet on vam poder gaudir d'una autèntica cuina ebrenca.
Amb una veïna tortosina amant dels gats que no es va voler perdre la presentació

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

He decidit tornar

Fa gairebé quatre anys que no faig servir aquest blog perquè volia tenir una web, però de moment m'he conformat amb un altre blog que faig servir com si fos una web, encara que no ho sigui. Per això he pensat a tornar a utilitzar-lo per anar escrivint articles diversos. A l'altre, https://rodolfodelhoyo.cat / també faré algun article de tant en tant, però el dedicaré més a parlar de la meva obra. Aquest serà més general, parlaré principalment de les meves activitats, segurament faré algun article d'opinió i també faré ressenyes o parlaré de llibres que m'han interessat per la raó que sigui.  Necessitaré uns dies per revisar i actualitzar les pàgines. De moment us poso les cobertes dels tres darrers llibres. Tresors rere les portes , un àlbum de poesia infantil magníficament il·lustrat per Noemí Villamuza , editat per Bindi Books, que està a punt d'arribar a les llibreries. La casa és on els més petits troben els primers racons per jugar, imaginar, crèixer i sentir-s...

Presentem El sembrador d'estrelles

Avui us vull parlar d'un llibre que acaba de sortir de la impremta. Calent, calent, com un plat de macarrons acabats de fer. El llibre es titula EL SEMBRADOR D'ESTRELLES, l'he escrit jo i l'ha dibuixat la Laura Borràs.  Ha estat publicat per l'editorial Mosaics . Un mosaic és una decoració feta de petites peces de diferents colors i materials, és un art molt antic, a casa nostra es conserven alguns mosaics que van fer els romans. Però l'editorial utilitza aquest nom com una metàfora, se sembla a una comparació. El nom Mosaics serveix per identificar la nostra societat actual, formada per persones molt diferents, de països, cultures i religions diversos, tots units en un mateix territori que estimem, com les petites peces de terracota, de vidre o de metall que formen un dibuix. Si falta alguna peça el dibuix no està complet. Els éssers humans ens necessitem els uns als altres amb els nostres defectes, amb les nostres virtuts i amb les nostres diferènci...

Roc i l'escala de les portes secretes

Sóc de l'opinió que l' Eulàlia Canal està destinada a convertir-se en una clàssica contemporània de la literatura infantil i juvenil catalana. M'encanta tornar a llegir una i altra vegada llibres seus com ara  Un petó de mandarina (premi Barcanova 2007), Un somni dins un mitjó, Un poema a la panxa, La nena que només es va poder endur una cosa, Els fantasmes de casa els avis  o Els fantasmes no truquen a la porta (Premi de la Crítica Serra d'Or 2017), per posar només alguns exemples. El llibre que he llegit més vegades és Roc i l'escala de les portes secretes , publicat a la col·lecció Nandibú , de Pagès editors , amb il·lustracions d' Elena Ferrándiz . L'esquema de l'argument és ben senzill. En Roc es queda uns dies a càrrec d'un veí perquè els pares han marxat a l'Índia per adoptar una nena. En aquest temps descobreix que una nena emigrant i sense papers s'amaga a l'edifici. La denúncia d'un altre veí fa que la policia d...