Passa al contingut principal

La colla del fantasma Barruf a Les Mèlies, de Vilafant


He tornat a Vilafant per fer una trobada amb els alumnes de 4t de Primària de l'Escola Les Mèlies, gràcies al Programa Lletres a les Aules de la Institució de les Lletres Catalanes. Faig el viatge en AVE, un viatge tranquil, silenciós, que em convida a llegir i contemplar el paisatge ple de verd tan punt sortim de Barcelona. Aquesta vegada vaig llegint El polizón del Ulises, d'Ana María Matute. M'encanten els seus contes amanits amb imatges poètiques i una espurna de màgia o de misteri màgic.

Em rep la cap d'estudis i, mentre esperem que arribi l'hora, fem un cafè i parlem de literatura, de foment de la lectura a l'escola, i m'explica amb entusiasme com els seus alumnes han llegit Un petó de mandarina, d'Eulàlia Canal i de com després han anat establint lligams amb articles de revistes i amb altres lectures que han trobat a la biblioteca. Però aquest són els de sisè i l'Eulàlia els vistarà a l'abril. Li dic que som molt amics amb l'Eulàlia i que és una gran escriptora.

Aquesta conversa em fa pensar que a l'Escola Les Mèlies es prenen seriosament la lectura. Aviat quedarà ben demostrat quan em trobi amb els alumnes de 4t. Agraeixo a les mestres el seu esforç.

Al passadís que mena cap a la biblioteca escolar hi ha un mural fet de cartolines on diu "Benvingut Rodolfo del Hoyo a Les Mèlies". Cada lletra està dibuixada amb trets dels personatges del llibre que han llegit La colla del fantasma Barruf. No cal dir que em fa molta il·lusió.

La tertúlia que s'estableix és molt amena i intensa. Se'ns passa una hora volant i hem de tallar tot i que hi ha molts alumnes que encara volen intervenir.

Parlem molt dels personatges, dels noms, de la inspiració per escriure. Els explico que va ser la meva filla qui em va demanar escriure un llibre on hi hagués una protagonista que fos una safata verda i altres protagonistes que fossin un barret negre i un barret marró i que tots plegats volien anar a la platja a fer surf. No he pogut esbbrinar perquè la meva filla va tenir aqueta idea, ella tampoc no se'n recorda, però així és com van nèixer aquest personatges tan estrafolaris.

Em demanen que descrigui alguns, i això em fa pensar que les mestres els han fet descriure a classe. Els dic que els noms de la safata i els barrert els va posar la meva filla, però que l'escombra Laie, rep el noms dels ibers, de la triobu dels laietans, que són els que van habitar Santa Coloma de Gramenet abans que hi arribessin els romans.

Parlem també de la construcció del fantasma Barruf, perquè jo volia un fantasma divertit. I parlem molt de sèries. Els nens llegeixen sèries i me les expliquen. Alguns llegeixen també còmics, hi ha un enganxat al Tin Tin.

Abans de marxar els dic que La colla del fantasma Barruf té una continuació en El capità Barruf i el caçafantasmes. I també els recomano llegir Roal Dahl, un gran autor que enguany hauria fet 100 anys.

Les mestres en regalen les lletres de la benvinguda i marxo cap a casa la mar de content.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

He decidit tornar

Fa gairebé quatre anys que no faig servir aquest blog perquè volia tenir una web, però de moment m'he conformat amb un altre blog que faig servir com si fos una web, encara que no ho sigui. Per això he pensat a tornar a utilitzar-lo per anar escrivint articles diversos. A l'altre, https://rodolfodelhoyo.cat / també faré algun article de tant en tant, però el dedicaré més a parlar de la meva obra. Aquest serà més general, parlaré principalment de les meves activitats, segurament faré algun article d'opinió i també faré ressenyes o parlaré de llibres que m'han interessat per la raó que sigui.  Necessitaré uns dies per revisar i actualitzar les pàgines. De moment us poso les cobertes dels tres darrers llibres. Tresors rere les portes , un àlbum de poesia infantil magníficament il·lustrat per Noemí Villamuza , editat per Bindi Books, que està a punt d'arribar a les llibreries. La casa és on els més petits troben els primers racons per jugar, imaginar, crèixer i sentir-s...

Presentem El sembrador d'estrelles

Avui us vull parlar d'un llibre que acaba de sortir de la impremta. Calent, calent, com un plat de macarrons acabats de fer. El llibre es titula EL SEMBRADOR D'ESTRELLES, l'he escrit jo i l'ha dibuixat la Laura Borràs.  Ha estat publicat per l'editorial Mosaics . Un mosaic és una decoració feta de petites peces de diferents colors i materials, és un art molt antic, a casa nostra es conserven alguns mosaics que van fer els romans. Però l'editorial utilitza aquest nom com una metàfora, se sembla a una comparació. El nom Mosaics serveix per identificar la nostra societat actual, formada per persones molt diferents, de països, cultures i religions diversos, tots units en un mateix territori que estimem, com les petites peces de terracota, de vidre o de metall que formen un dibuix. Si falta alguna peça el dibuix no està complet. Els éssers humans ens necessitem els uns als altres amb els nostres defectes, amb les nostres virtuts i amb les nostres diferènci...

Roc i l'escala de les portes secretes

Sóc de l'opinió que l' Eulàlia Canal està destinada a convertir-se en una clàssica contemporània de la literatura infantil i juvenil catalana. M'encanta tornar a llegir una i altra vegada llibres seus com ara  Un petó de mandarina (premi Barcanova 2007), Un somni dins un mitjó, Un poema a la panxa, La nena que només es va poder endur una cosa, Els fantasmes de casa els avis  o Els fantasmes no truquen a la porta (Premi de la Crítica Serra d'Or 2017), per posar només alguns exemples. El llibre que he llegit més vegades és Roc i l'escala de les portes secretes , publicat a la col·lecció Nandibú , de Pagès editors , amb il·lustracions d' Elena Ferrándiz . L'esquema de l'argument és ben senzill. En Roc es queda uns dies a càrrec d'un veí perquè els pares han marxat a l'Índia per adoptar una nena. En aquest temps descobreix que una nena emigrant i sense papers s'amaga a l'edifici. La denúncia d'un altre veí fa que la policia d...