Passa al contingut principal

Més de 10 anys

El somriure de la Natàlia
Il·lustracions d'Oriol Malet
Barcelona. Animallibres, 2011
Col·lecció La formiga vermella, 28



A en Vador li agrada imaginar i inventar-se històries, però el que més li agrada és el somriure d'una companya de classe, la Natàlia. Per això, el dia que la veu sola i trista, farà servir tota la seva imaginació per ajudar-la. Junts iniciaran un viatge a través de la fantasia i els somnis per camins plens de paranys.








El secret del planeta Moix
Il·lustracions de Ricard Aranda
Barcelona. Editorial Barcanova, 2000
Col·lecció Sopa de Llibres, 39



Ja feia dues hores que el brou bullia a la cuina. Tota la casa en feia olor i jo estava farta del seu xup-xup i del soroll de l'extractor. És clar que, aleshores, jo no sabia que aquell brou em permetria de fer el viatge més fantàstic que mai hagués pogut somiar i protagonitzar l'aventura més al·lucinant de la meva vida. I, sobretot, fer els millors amics que una noia pot desitjar...
El talismà de l'Ariadna
Il·lustracions de Francesc Salvà
Barcelona. Editorial Barcanova, 2005
Col·lecció sopa de Llibres, 103



L'Ariadna i la seva colla d'amics viuen una aventura extraordinària. Quan uns personatges estranys volen apoderar-se del collaret que duu l'Ariadna -un talismà procedent del planeta Moix, que li concedeix poders-, ella recorre a un llibre màgic a través del qual tota la colla entren en un món misteriós, on hauran d'enfrontar-se als poders de la maga Circènida, que converteix els homes en animals. Plegats, però, aconsegueixen vèncer-la.


De tot cor
Diversos Autors
Barcelona. Editorial Barcanova, 2007

Recull de contes sobre infants i joves amb problemes de cor. Les autores i els autors vam cedir els drets a l'Associació d'afectats de cardiopaties de naixement (AACIC). Vaig escriure el conte El meu cor vol xocolata, il·lustrat per la Pilarín Bayés. "·El meu cor vol xocolata" fa un recorregut pels sentiments d'un fill per la seva mare, que pateix un problema de cor congènit. el conte exemplifica i descriu la por i el desig de protecció que normalment sentim els éssers humans quan una persona estimada està malalta. Fa referència a la importància d'entendre els processos que

acompanyen les malalties cròniques i apunta que no comprendre'ls pot ocasionar problemes als familiars més propers. D'aquesta manera incideix en la necessitat de fer front als diversos sentiments que ens acompanyen en aquest camí, ple d'ombres, de vegades, però il·luminat alhora per l'amor filial, el veritable protagonista d'aquesta història.

Les autores i els autors participants vam ser: Gemma Sales, Maria Carme Roca, Rodolfo del Hoyo, Jaume Comas, Elisa Ramon i Oriol Vergés. Les il·lustradores i els il·lustradors van ser: Consol Escarrà, Rosa Sàndez, Pilarín Bayés, Xavier Adroer, Ignasi Blanch i Tàssies.




La descoberta de l'Aristòtil Mas, de Matthey Lipmann
Traducció: Josep Maria Terricabras
Revisió i adaptació: Manuela Gómez i Irene de Puig
Adaptació Literària: Rodolfo del Hoyo
Eumo editorial i Grup IREF, 2017

"Si pensem sobre l'electricitat, la podem entendre millor; però quan pensem sobre com pensem, sembla que ens entenem millor a nosaltres mateixos."

"Hauríem de mantenir la ment oberta, sense pensar que ja ho sabem tot només perquè hem esbrinat unes quantes regles del pensament."

L'Aris, l'Elisa i els seus companys d'institut exploren el mon i a si mateixos des de la mirada d'adolescents. amb la curiositat i la passió pròpies de la seva edat, ens conviden a entrar en la reflexió filosòfica.

La descoberta de l'Aristòtil Mas és el primer llibre que va escriure Matthew Lipmann, creador del projecte Philosophy for Children (Filosofia 3/18). Juntament amb Recerca filosòfica, guia didàctica per al professorat, conforma un programa adreçat a estudiants d'onze a tretze anys per treballar la lògica.





El sembrador d'estrelles
Il·lustracions: Laura Borràs
Barcelona. Mosaics Llibres, 2017

Heu tingut mai un desig molt fort, molt fort? Un desig d'alguna cosa que sembla impossible? Un desig que no us deixa pensar en res més? Doncs, a en Tià li passa això. En Tià és un nen que deixa de parlar arran de la mort del seu pare, emmalalteix i sembla que el pou de tristesa en el què ha caigut no tingui fi. Fins que un dia una merla li deixa una llavor a la mà perquè la planti: quan la llavor floreixi, el desig que demani es farà realitat.  L'amor, l'amistat i l'acte d'escriure és el que ajuda en Tià a madurar, superar el dol i continuar endavant.


El sembrador d'estrelles és un cant a la vida, a l'esperança i a la superació individual i col·lectiva.



La noia de la foto
Barcelona. Fiction Express-Boolino, 2020

La Rut té esgarrifances cada vegada que passa davant d’aquella casa abandonada. Un matí de tempesta, la Rut i les seves amigues veuen, assegut en un muret, un noi que els demana ajuda per entrar a la casa. Però, qui és aquest noi? Què fa allà i perquè hi vol entrar? Un dia la Rut rebrà una carta misteriosa que l’ajudarà a descobrir la història de la casa i el seu vincle amb el noi.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Roc i l'escala de les portes secretes

Sóc de l'opinió que l' Eulàlia Canal està destinada a convertir-se en una clàssica contemporània de la literatura infantil i juvenil catalana. M'encanta tornar a llegir una i altra vegada llibres seus com ara  Un petó de mandarina (premi Barcanova 2007), Un somni dins un mitjó, Un poema a la panxa, La nena que només es va poder endur una cosa, Els fantasmes de casa els avis  o Els fantasmes no truquen a la porta (Premi de la Crítica Serra d'Or 2017), per posar només alguns exemples. El llibre que he llegit més vegades és Roc i l'escala de les portes secretes , publicat a la col·lecció Nandibú , de Pagès editors , amb il·lustracions d' Elena Ferrándiz . L'esquema de l'argument és ben senzill. En Roc es queda uns dies a càrrec d'un veí perquè els pares han marxat a l'Índia per adoptar una nena. En aquest temps descobreix que una nena emigrant i sense papers s'amaga a l'edifici. La denúncia d'un altre veí fa que la policia d

Quan la vida s'embolica: Allò de l'avi, novel·la juvenil d'Anna Manso

Què passaria si la persona que més estimes del món fos molt diferent de com te l'imagines? Què passaria si descobrissis que la persona que més estimes del món té una part fosca? Què passaria si aquesta persona hagués fet alguna cosa que convertís la teva vida en un embolic de dimensions còsmiques? L'escriptora Anna Manso entra en la ment del Salva Canoseda, un noi de setze anys que protagonitza en primera persona la novel·la Allò de l'avi , que va guanyar el Premi Gran Angular 2016, un dels premis de major prestigi de la literatura juvenil. El Salva viu com un rei gràcies a l'avi, al que adora. És un fatxenda, poc treballador i poc estudiós. Popular a l'institut, paga als companys perquè li facin deures i treballs. Té una targeta de crèdit que pot fer servir com vulgui. Però alguna cosa amenaça la seva felicitat quan es descobreixen assumptes poc edificants als negocis de l'avi. El Salva es toparà de cop amb la realitat més crua. Una realitat que,

Un somriure a Quatre Vents

El cicle de visites a les escoles es va acabant quan tenim a tocar el final de curs i la primavera es retira lentament. He arribat a l'estació de tren de Granollers - Canovelles i, mentre espero l'Elena, d'Animallibres, cerco inútilment un lloc per prendre un cafè amb llet. Pel camí cap a l' Escola Quatre Vents anem parlant de la reutilització o socialització del llibre literari a les escoles. Els escriptors ens hem pronunciat repetidament en contra d'aquesta pràctica que lesiona els nostres drets i que considerem que no és una bona eina pedagògica. Finalment hem començat a mobilitzar-nos. Aviat parlaré a bastament d'aquest tema. En Pere, el mestre, em presenta als alumnes de la classe de cinquè, un grup tan divers que em sembla que he de fer una intervenció davant l'assemblea general de les Nacions Unides. La fotografia parla per si sola. Els nens han llegit El somriure de la Natàlia i han arribat a classe carregats de preguntes. Hem parlat de co