Passa al contingut principal

JuvenilNomés vull ser jo mateix
Barcelona, Animallibres, 2021

En Pau està de pega: se li ha mort l'avi i acaba de rebre una pallissa brutal. Els agressors li han robat, entre altres coses, un llibre amb uns documents a dins que un amic de la família li havia lliurat per complir la voluntat de l'avi. amb l'ajuda de les dues noies que el troben malferit, intentarà recuperar el llibre, però la recerca també el portarà a descobrir un secret molt perillós i a preguntar-se qui és ell en realitat.

Un pingüí damunt del televisor


Madrid. Santillana Grup Promotor, 2016

En Robert descobreix a casa dels avis un pingüí fet amb una banya de toro. Ell no s'imagina que
aquella vella figura decorativa posarà en perill la seva vida i la dels seus amics. L'avi de la Raquel va fer el pingüí a la presó, i ella creu que amaga documents que revelaran una història antiga de crims, de lluita i de silencis. 

De vegades, els objectes més insignificants amaguen històries increïbles que vénen de molt lluny. T'atreviries a investigar un passat fosc, ple de misteris, per descobrir tota la veritat?
Elisa

Elisa és una adaptació abreujada de la versió original anglesa Lisa (1983), de Matthew Lipman

Traducció i adaptació de l'edició original anglesa: Josep M. Terricabras (1991)
Revisió i adaptació abreujada: Manuela Gómez, Margalida Mas i Irene de Puig (2004)
Adaptació literària: Rodolfo del Hoyo (2004)
Vic, Girona, Barcelona. Eumo Editorial, Universitat de Girona, Grup IREF (Innovació i Recerca per a l'Ensenyament de la Filosofia). Setembre, 2004.

Elisa és la història de les peripècies quotidianes d'una noia i els seus amics d'aula. La protagonista explica les seves experiències i sentiments en un gènere literari que es mou entre una llarga carta al pare absent i un diari personal. La narració de fets i situacions diverses per les quals passa l'Elisa permet als joves identificar-se amb els diferents personatges i serveix de base per a la discussió d'alguns temes que interessen als estudiants i que tenen una gran vigència ètica: amistat, relacions familiars, fatalisme, reciprocitat, el paper de les normes, la mena de persona que vull ser, la mort, la responsabilitat, la ràbia, el consol, etc. Tot allò que teixeix l'experiència humana i que és especialment viu en la joventut.

Comentaris

  1. He de llegir Un pinguï damunt del televisor! Pel que he llegit em sembla que m'agradaria força. Ho trobo molt imaginatiu, engrescador i m'agrada que es refereixi a l'aspecte de la recuperació de la memòria històrica. Algú que passi per aquí l'ha llegit?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Roc i l'escala de les portes secretes

Sóc de l'opinió que l' Eulàlia Canal està destinada a convertir-se en una clàssica contemporània de la literatura infantil i juvenil catalana. M'encanta tornar a llegir una i altra vegada llibres seus com ara  Un petó de mandarina (premi Barcanova 2007), Un somni dins un mitjó, Un poema a la panxa, La nena que només es va poder endur una cosa, Els fantasmes de casa els avis  o Els fantasmes no truquen a la porta (Premi de la Crítica Serra d'Or 2017), per posar només alguns exemples. El llibre que he llegit més vegades és Roc i l'escala de les portes secretes , publicat a la col·lecció Nandibú , de Pagès editors , amb il·lustracions d' Elena Ferrándiz . L'esquema de l'argument és ben senzill. En Roc es queda uns dies a càrrec d'un veí perquè els pares han marxat a l'Índia per adoptar una nena. En aquest temps descobreix que una nena emigrant i sense papers s'amaga a l'edifici. La denúncia d'un altre veí fa que la policia d

Quan la vida s'embolica: Allò de l'avi, novel·la juvenil d'Anna Manso

Què passaria si la persona que més estimes del món fos molt diferent de com te l'imagines? Què passaria si descobrissis que la persona que més estimes del món té una part fosca? Què passaria si aquesta persona hagués fet alguna cosa que convertís la teva vida en un embolic de dimensions còsmiques? L'escriptora Anna Manso entra en la ment del Salva Canoseda, un noi de setze anys que protagonitza en primera persona la novel·la Allò de l'avi , que va guanyar el Premi Gran Angular 2016, un dels premis de major prestigi de la literatura juvenil. El Salva viu com un rei gràcies a l'avi, al que adora. És un fatxenda, poc treballador i poc estudiós. Popular a l'institut, paga als companys perquè li facin deures i treballs. Té una targeta de crèdit que pot fer servir com vulgui. Però alguna cosa amenaça la seva felicitat quan es descobreixen assumptes poc edificants als negocis de l'avi. El Salva es toparà de cop amb la realitat més crua. Una realitat que,

Un somriure a Quatre Vents

El cicle de visites a les escoles es va acabant quan tenim a tocar el final de curs i la primavera es retira lentament. He arribat a l'estació de tren de Granollers - Canovelles i, mentre espero l'Elena, d'Animallibres, cerco inútilment un lloc per prendre un cafè amb llet. Pel camí cap a l' Escola Quatre Vents anem parlant de la reutilització o socialització del llibre literari a les escoles. Els escriptors ens hem pronunciat repetidament en contra d'aquesta pràctica que lesiona els nostres drets i que considerem que no és una bona eina pedagògica. Finalment hem començat a mobilitzar-nos. Aviat parlaré a bastament d'aquest tema. En Pere, el mestre, em presenta als alumnes de la classe de cinquè, un grup tan divers que em sembla que he de fer una intervenció davant l'assemblea general de les Nacions Unides. La fotografia parla per si sola. Els nens han llegit El somriure de la Natàlia i han arribat a classe carregats de preguntes. Hem parlat de co