dilluns, 25 de març de 2013

Foment de la lectura a Les Garrigues AltesDivendres 22 de març l'il·lustrador Oriol Malet i jo vam compartir una experiència extraordinària de foment de la lectura per a infants, i ho vam fer de la mà de l'editorial Animallibres i del seu editor Joan Vives. Cal dir que cada vegada més els editors acostumen a prioritzar el guany econòmic per damunt del foment a la lectura. En general exigeixen a les escoles la compra d'una quantitat mínima de llibres per oferir-los determinades activitats que estimulen enormement la lectura, com ara la visita a les escoles d'autors i d'il·lustradors per fer fòrums amb els nens i les nenes, animacions, tallers de creació, etc. I aquesta tendència està deixant fora moltes escoles de barris humils i en especial les escoles de zones rurals, que solen tenir poc alumnat. Però Animallibres és una editorial diferent. Evidentment, com tot empresa, té entre els seus objectius guanyar diners, però estan demostrant que es pot viure tot fent costat a qui més ho necessita.
En tots els anys que fa que em dedico a l'animació lectora, és la primera vegada que comparteixo una sessió amb un il·lustrador. L'Oriol i jo vam gaudir d'un paisatge meravellós, grans extensions d'oliveres que alimentaven els nostres ulls i asserenaven l'esperit, en el camí cap a Juncosa on ens esperaven alumnes de cicle mitjà i superior de primària de les tres escoles del ZER Garrigues Altes: l'Escola Joan Benet i Petit, dels Torms, l'Escola del Soleràs, del Soleràs i l'Escola Espígol, de Juncosa. L'Oriol i jo vam fer tàndem tot parlant de dos llibres que ell havia il·lustrat Gosigatades, de Flavia Company i El somriure de la Natàlia, meu. Vam explicar tot el procés de creació i de publicació d'un llibre amb moltíssima participació de les nenes i dels nens. Vam explicar com treballem els escriptors i els il·lustradors i com ens relacionem professionalment. També vam parlar del paper que juguen les editorials en tot el procés. Finalment vam obsequiar els assistents amb una sorpresa. Jo els vaig explicar un conte que estic escrivint, de moment només és un projecte, i l'Oriol va dibuixar una de les escenes que li va agradar. Cal dir que les nenes i els nens van aportar molta imaginació. Per tot això, si el projecte es converteix en llibre, cosa probable, estarà dedicat a les tres escoles del ZER Garrigues Altes.
Al mateix temps, la il·lustradora Montse Tobella feia gaudir els més petits amb la màgia del dibuix i dels colors.
Després de la sessió les escoles ens van oferir un esmorzar amb pastes i coques de recapte i ens vam obsequiar amb productes de la terra.
Va ser un bon dia que ens quedarà per sempre en la memòria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada