diumenge, 19 de gener de 2014

MARIA CINTA MONTAGUT I JORDI PAMIAS AL CARRER MAJOR

El dia 23 de gener a les 19:30 hores, a la Llibreria Carrer Major, de Santa Coloma de Gramenet, els poetes Maria Cinta Montagut i Jordi Pàmias oferiran una lectura de la seva obra més recent, Sin tiempo, en el cas de Maria Cinta Montagut, i Al cor del món, en el cas de Jordi Pàmias. Tot i que el més segur és que també llegeixin poemes significatius al llarg de la seva biografia.

María Cinta Montagut (Madrid, 1946) és poeta i crítica literària, a més de traductora ocasional. Les seves obres s’han traduït al francès i s’han publicat en revistes com Regart (Bélgica) o Estuaire (Canadá). A Espanya ha publicat en revistes literaries com Los cuadernos del matemático, El signo del gorrión, Turia, Ficciones, Camp de l'Arpa. Membre del comitè científic dels “Encuentros de mujeres poetas”. Ha participat al Festival Internacional de Poesía de Trois Rivières (Canadá) i al Marché de la Poésie de París. Des que al 1979 publicà Cuerpo desunido, la seva producció poética no s’ha aturat. Enguany publica el seu nou poemari, Sin tiempo (Ed. In-Verso. Barcelona, 2014).

La poeta, crítica i editora Rosa Lentini ha dit que en la poètica de Maria Cinta Montagut "Cuerpo y lenguaje son instrumentos de conocimiento, espacios y estancias de nuestra existencia, pero también lugares éticos. si lo que constituye el andamiaje de modernidad es un mirar coin contenido moral, consustancial a todo poeta, este ejercicio de observación y pensamiento hace posible que el lenguaje se estremezca ante la conciencia sacudida en la que se desvanece todo anehelo de refugio. De la necesidad del otro, se pasa a lo que cabría llamar la plegaria por los otros, pues la realidad se ha vuelto frágil y precisa compromiso."

VIII
Contemplar la vida,
conocer la existencia
cuando ya no hay tiempo,
cuando los ojos y las manos
encuentran el amor en una herida
y el secreto del mundo en una voz.

XVIII
Habría que saber cuáles son las palabras
para nombrar aquello
que entero cabe siempre
en el instante mismo
de su abandono
o de su pérdida.


Jordi Pàmias (Guissona, 1938) és poeta i assagista. El seu primer llibre de poemes,La meva casa, va veure la llum l'any 1969 arran de guanyar el premi Joan Salvat Papasseit. Després d'aquest vindrien altres poemaris, també mereixedors de premis ben diversos. D'entre ells caldria destacar Flauta del sol (premi Carles Riba, 1978),Àmfora grega (premi Vicent Andrés Estellés,1985). La qualitat i la constància de la seva escriptura l'han convertit en una de les veus més representatives de la seva generació, i en un referent per als nous autors. Tant és així que l'any 2002 va guanyar el premi Josep Ma.Llompart al millor llibre de l'any, pel seu recull de poemes Narcís i l'altre. Al 2013 publica el poemari Al cor del món.

Segons el poeta Miquel-Lluís Muntané diue que en l'obbra de Jordi Pàmias "descobrim enmig dels detalls només en aparença intrascendents, consideracions amb valor d'experiència universal: un record, un objecte trobat, un contrallum o l'atmosfera d'un instant fugisser. El punt de partida, doncs, consisteix a no bandejar cap dels materials que ens proporciona l'existència perquè tots són susceptibles, mitjançant el poder recreador d'un llenguatge artístic, de ser reciclats en forma de coneixement ontològic."

Ciutat de les mil torres
-amb pinacle fi o amb cúpula daurada-,
en la lenta planura, estesa vora el riu.
Ciutat del pont medieval
que duu a Malà Strana,
on l'ample enyor palpita
en el savi silenci d'una música
que vibra als carrerons i al cor de les placetes.
Praga: la quietud meravellada,
l'harmonia difícil, el misteri
d'una Europa convulsa, que retroba
la pau en l'equilibri de mil forces.

L’any 1996 es va iniciar un cicle de lectures poètiques titulat CITA DE POETES A SANTA COLOMA, que vaig dirigir amb el patrocini de la Regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, de la qual era responsable Loli GómezChema Corral era el Tinent d’Alcalde de l’Àrea de Benestar i Família on estava integrada la Regidoria. La Cita de poetes va tenir un impacte gran entre els amants de les lletres a la ciutat i dins la societat literària barcelonina. Cada trobada era un èxit que omplia la sala d’actes del Centre Cívic del Riu amb gent que venia de tota la província. Van participar més de 80 poetes de totes les llengües de l’Estat entre els quals algunes grans figures com Montserrat Abelló, Màrius Sampere, José Hierro o Antonio Gamoneda, per posar només quatre exemples destacats. Com a activitats paral·leles vam fer exposicions, debats, presentacions de llibres, tallers, cursos, conferències i tertúlies. Quan l’activitat havia començat a traspassar fronteres més enllà del Besós i més enllà de Catalunya, un canvi en el comportament electoral dels colomencs va remoure la relació de forces dintre de l’Ajuntament i va originar un canvi en la regidoria. Els nous responsables no van voler mantenir un projecte d’èxit i prestigi. Encara no han explicat per què. Acolite va intentar-ho, però no era possible mantenir l’activitat sense recursos, especialment de difusió.

En record d'aquelles magnífiques vetllades poètiques i seguint d'alguna manera l'empremta que ens va deixar, vaig proposar a la Llibreria Carrer Major tornar a oferir a la ciutat un nou cicle de lectures poètiques sota el títol CITA DE POETES AL CARRER MAJOR. Es farà una trobada al mes amb dos poetes, un en llengua catalana i un altre en llengua castellana o en qualsevol altra llengua de l’Estat. Totes les trobades es faran a la Llibreria Carrer Major  a les 19.30 h (c. Major, 13, Santa Coloma de Gramenet, ben a prop de les estacions del metro L1 Santa Coloma i L9 Església Major). Hi haurà 9 cites a l’any:
·        23 de gener : Maria Cinta Montagut i Jordi Pàmias
·        20 de febrer: Jordi Tena i Carlos Vitale
·        27 de març: Joan de la Vega i Feliu Formosa
·        10 d’abril: Santi Borrell i Goya Gutiérrez
·        22 de maig: Teresa Costa-Gramunt i José Corredor- Matheos
·        19 de juny: Ferran Anell i José Antonio Arcediano
·        18 de setembre: en preparació
·        16 d’octubre: en preparació
·        20 de novembre: en preparació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada