dilluns, 6 de gener de 2014

MISSIÓ TROBAIRITZ!


A finals de novembre, l'escriptora Cinta Arasa va presentar a la Lliberia Abracadabra, de Barcelona, el seu llibre Missió Trobairitz!, editat per Animallibres. Anava acompanyada de Marta Luna, pedagoga, crítica i professora, de l'il·lustrador Ignasi Blanch, del cantautor Josep Tero i de l'editor Joan Vives, a més a més d'un públic que va omplir la llibreria de gom a gom.
Tothom sap que la novel·la històrica és ficció situada en una època concreta i, sovint, a partir d'uns personatges històrics. Des d'aquest punt de vista Missió Trobairitz! seria una novel·la històrica. El que passa és que els protagonistes són gats i això em fa dubtar sobre el gènere. Serà fantasia pura? Us deixaré triar.
La novel·la, adreçada a lectors a partir dels 10 anys, està narrada en primera persona per una gata de cinc mesos que es diu Trobairitz, nom que li ha posat la seva mestressa, una escriptora. Aquest fet li fa recordar una de les seves vides anterior (tothom sap que els gats tenen set vides) i aprofita per parlar-nos de les trobairitz.  Les trobairitz van ser poetes catalanes, valencianes, occitanes i nord-italianes del segle XII. Es coneix força la poesia dels trobadors, però molt poc la de les trobairitz.
En aquella vida anterior la nostra gata viu amb la trobairitz Azalais de Porcairagues que va existir realment i que va viure a Tolosa de Llenguadoc, Occitània. La protagonista, juntament amb altres gats que viuen amb trobairitz pateixen perquè els poemes que escriuen les seves mestresses no són tan coneguts com els dels trobadors i s'empesquen una missió per fer canviar la truita, la Missió Trobairitz!
La novel·la es desenvolupa amb un seguit d'aventures enginyoses i divertides que fan molt amena la lectura del llibre. Tot i que s'hi ubica en una època història i parteix d'un ambient intel·lectual i culte, l'aventura fantàstica que envolta la missió dels gats i l'estil literari de l'autora fan que la lectura sigui molt accessible. La Cinta Arasa fa que sembli molt fàcil el que és molt difícil i que tothom pugui entendre la vida cortesana i popular del segle XII i el món de les trobairitz sense ni adonar-se.
El llibre ens parla d'un seguit de trobairitz i de trobadors reals, ens explica com vivien les dones, que tot i ser nobles, no ho tenien fàcil per sortir de casa. Passem pels mercats, per l'església, per la vida dels joglars, que eren els cantants i músics que difonien els poemes, vivim uns jocs florals, els primers jocs florals de la història. Francament, llegir aquest llibre és tota una delícia.
L'escriptora Cinta Arasa
L'il·lustrador Ignasi Blanch, ha coronat la feina amb uns dibuixos excepcionals que rescata per a les trobairitz el seu caràcter aristocràtic i culte que l'església catòlica havia volgut esborrar tot difonent imatges de dones barroeres perquè no acceptaven el paper dirigent de la dona en la societat i menys en la cultura. En aquest sentit la novel·la és també una reivindicació del paper essencial de la dona en la societat i una denúncia del masclisme predominant al llarg dels segles.
A més a més de Missió Trobairitz!, l'escriptora Cinta Arasa (Tortosa, 1978), ha publicat per als més menuts On és el sol cucafera?, Emergència al país de la màgia, El món dalt d'una sabata, Ja som a l'hivern, La lluna és dolça, Ahmed; Zeineb, la primera enxaneta; i per als lectors adults, Arran de l'Ebre. També ha publicat poemes, contes i relats en llibres col·lectius i revistes especialitzades.
Ha guanyat els premis Joan Cid i Mulet (2004), La Font del Ferro, de Tona (2004), i, darrerament, el Premi Enric Valor 2013 per la novel·la juvenil Vaig fer la maleta un dia de juny, que serà publicada el proper Sant Jordi per Edicions del Bullent.

3 comentaris:

  1. No havia llegit aquesta ressenya (veig que ja té un any). Sabia que la Cinta havia publicat aquest llibre, però no sabia de què anava; ara que ho sé, vull llegir-lo!!! Em va encantar "Vaig fer la maleta un dia de juny —la vaig ressenyar aquí: https://maiera.wordpress.com/2014/06/29/tot-comenca-amb-una-maleta/ — i de segur que també m'agradarà molt "Missió trobairitz".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies a tots dos. Shaudin, això està fet. Si vols passar-me per privat la teva adreça física, una Trobairitz podrà creuar l'oceà. Petons a tots dos i gràcies una vegada més!

      Elimina