dijous, 15 de gener de 2015

La nena que només es va poder endur una cosa

Heu tingut mai un problema tan gros, tan gros, tan gros que no us cabia cap altre problema al cap? Segur que sí. Tothom hem passat a les nostres vides per moments difícils i això és el que li passa a la Lena quan el mestre posa un problema de matemàtiques sobre els flams que s'ha de menjar en Pere en una hora: "És que tinc un problema més gran que tots els flams d'en Pere al cap. Un problema que m'ocupa tot el cervell i no m'hi caben els altres". Per fortuna, tot i la grandària no era res de greu. Resulta que la iaia de la Lena feia 100 anys i no sabia què regalar-li. Tota la classe, incloent el mestre, intenten trobar una solució amb idees d'allò més originals. 

Els nens i les nenes volen saber com és la iaia i la Lena els explica una història de quan la iaia era petita. Els parla d'una guerra, els diu que va haver de marxar del país amb els pares i els diu que només es va poder endur una cosa que havia de triar. Una sola cosa. Us deixo descobrir quina va ser i quin regal van decidir entre tota la classe.

Tot i que està recomanat per a lectors a partir dels sis anys, es tracta d'un llibre sense edat, com li agrada fer a l'autora, escrit en un estil tendre i emotiu amb unes descripcions plenes de màgia, aquell toc que fa que el llibre sigui especial, que tingui una llum pròpia "La Lena va arribar a classe tres minuts tard i amb els cabells esbullats. Esbullats és un dir. Tenia el serrell com un eriçó, com si tingués tot de lletres III ben dretes damunt els ulls. A l'esquerra els rínxols li feien SSS, com diminutes serps, i a la dreta, ZZZ, com llampecs. Al darrere, era un manyoc que semblaven OOO. I és que els cabells de la Lena tenien vida pròpia, eren un mirall dels seus pensaments."

La lectura ens aporta molts elements de gran interés per a la formació dels infants perquè els parla del companyerisme i de la solidaritat perquè tothom es preocupa pel problema tan gros de la Lena, els parla dels sentiments com l'amor i la tendresa, de la importància de la memòria històrica que ens ajuda a saber d'on venim i cap a on anem. I a més és un llibre ideal per descobrir als lectors com és d'importat la lectura, tan important que pot ser essencial en les nostres vides. Recordeu quan us llegien de petits? Recordeu quan heu llegit contes als vostres fills asseguts al llit o al sofà? Recordeu els moments màgics que heu compartit amb els éssers estimats gràcies a les històries dels llibres? Només us diré un cosa, us descobriré el final: "I així, tot escrivint, els cabells de la Lena ballaven". Us vaig donant pistes, oi?

Hi ha també un element que a mi m'agrada de manera especial. Tothom sap que les emocions provoquen canvis en el cos, que es poden veure. Quan algú està content, o està trist, o té por, ho podem saber tot observant el seu rostre. I la persona que viu un problema important, de vegades el somatitza. L'autora ha fet que la Lena somatitzi el seus problemes amb el cabell. Les emocions i els problemes la Lena els mostra pels cabells, com heu llegit als paràfs precedents.

Les il·lustracions d'en Valentí Gubianas, que ja ha acompanyat l'Eulàlia en altres ocassions estan imbuides de la màgia del llibre, amb una imagineria desbordant i amb un joc de colors que expressa els diferents estats d'ànim de la Lena, del conjunt de la classe i de la història de l'avia. Els dibuixos estan tan plens de detalls que ens conviden a detenir-nos en cada pàgina per contemplar-la com a una obra d'art. No són només un complement del text, sinó que l'expliquen i el subratllen tot construint una unitat que potencia el missatge amb els ulls dels infants. Valentí ha mirat el món i ha llegit el conte amb els ulls del nen que porta dins, que ja no és, però que encara és.Eulàlia Canal i Iglésias, Granollers, 1963. És escriptora de literatura infantil i juvenil, i poetessa. Psicòloga de professió, ha col·laborat en diferents projectes infantils en el camp de la música i el teatre, i escrivint lletres per cançons infantils. La seva obra ha guanyat diversos premis de literatura infantil, i ha estat traduïda a l'espanyol. A més a més del llibre de poesia Andana blanca, ha publicat una vintena de llibres per a infants i joves entre els quals Això és un secret que només sé jo, La nena que només es va poder endur una cosa, La Tocanassos,  Cargol, i que faràs dins un iglú?, Un poema a la panxa , La pluja als llavis , El fantasma de casa els avis, La Palangana i el cas de l'àvia Hortènsia, El viatge terrífic del Patufet, L'arbre de les històries, Un Cargol fabufantàstic, Un somni dins el mitjó, Un Petó de mandarina, Les Set dents de la Palangana,  Emocions i sentiments,  Qui enviava petons a l'Estrella?. Ha obtingut els premis Barcanova de literatura infantil i juvenil 2006 per Un petó de mandarina, premi de narrativa infantil Ciutat d'Eivissa 2005 per Qui enviava petons a l'Estrella?, i el premi comarcal d'Omnium Cultural de Granollers de poesia 1998 per Andana blanca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada