dissabte, 20 de febrer de 2016

Ala de corb i Ona de foc, d'Enric Larreula

Als lectors joves a qui agradin les novel·les d'aventures i les històries de pirates trobaran una bona elecció en la sèrie Ala de Corb, d'Enric Larreula, que ja compta amb dotze títols. Es tracta d'una sèrie, publicada per Edicions Baula, que barreja aventures, humor i solidaritat amb altres pobles i cultures.

Tot começa el 1660 quan el jove Jacques Lagarden decideix seguir la tradició familiar i fer-se pirata tot adoptant el nom de guerra "Ala de corb". És valent, audaç, educat i culte i aviat es farà famós a tot el Carib.

Al número 10 de la col·lecció Ala de corb i Ona de foc, ens trobem amb la filla de Lagarden, Ona de Foc, a punt de complir 18 anys. És valenta i agosarada com el pare i, per primer cop, capitanejarà una nau des del Carib fins a Barcelona. Al Carib s'instal·la a l'ílla Llibertat, on es viu de forma cooperativa.  Es viu sota el lema "Dóna a la societat el que puguis, rep de la societat el que necessitis". Tothom ajuda tothom. No hi ha esclaus ni servents, les decissions es prenen democràticament i impera el respecte entre les persones. Durant un viatge comercial, una família catalana s'assabenta de la guerra de successió a Europa. El senyor Jaume vol tornar a Barcelona per ajudar a construir el seu país i Ona de foc serà l'encarregada de comandar la nau. Som al 1705, Catalunya viu sota el regnat de Carles III respectuós amb la llengua, les lleis i les insitucions catalanes. Res no fa pensar que 9 anys després Catalunya serà sotmesa pels borbons, prohibida la seva llengua i anul·lades les seves lleis i institucions.

Ona de foc torna a Llibertat, però allà rebrà la mala notícia que el seu pare ha estat presoner del temible pirata Kagârret o Filagarsa de medusa a l'ílla de Tortuga, actualment Haití. I, naturalment, anirà cap allà en companyia de la seva mona Pallofa. Un animal més intel·ligent del que sembla.

A l'ílla de Tortuga el lector es trobarà amb els capítols més divertits i enginyosos de la novel·la, amb un ritme trepidant i amb certs tocs d'humor negre.

Enric Larreula es diverteix també amb els noms dels seus protagonistes. Ja heu vist com el pirata sinistre es diu Kagârret. Trobarem altres noms com ara Tit Afreda, Kul de Kuk, Karad Elluç, Nasde Patt Atta i altres per l'estil.

Un llibre molt recomenable per acostar els joves a una part de la nostra història de forma amena i divertida de la mà d'uns dels escriptors més sòlids, amb més trajectòria literària i més compromesos amb la llengua i la cultura catalanes.

Enric Larreula (Barcelona, 1941) és escriptor i professor universitari. 

A inicis de la dècada de 1980 comença a publicar el que acabaria essent una de les produccions més importants de literatura infantil i juvenil en llengua catalana, amb títols com Marduix (1983), premi Crítica Serra d'Or de literatura infantil i juvenil del 1984, Em dic Paco... (1991), Contes per a un món millor (1992), premi Lola Anglada del 1991, o la sèrie d'aventures Ala de Corb, il·lustrada per Jordi Vila Delclòs. 

També ha publicat poesia, teatre, assaig, narrativa curta i humorística amb títols comLa propina (1990) o La dutxa (2000), ambdós premiats amb el Pere Quart d'humor i sàtira. L'any 2002 és distingit amb el Premi d'Honor Jaume I. 

Part de la seva obra ha estat traduïda a l'alemany, l'anglès, el castellà, el danès, l'èuscar, el finès, el gallec, l'italià, el japonès i el suec. Col·labora habitualment a mitjans de premsa escrita i ràdio. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada