dimecres, 18 de març de 2015

A mi no m'agraden els llibres!


El títol és provocador, especialment a la coberta d'un llibre, però A mi no m'agraden els llibres!, de Joan Portell, publicat a la col·lecció La formiga, de l'editorial Animallibres és un magnific estímul per fer lectors. 

Lectors hi ha de molta mena. Diuen que l'èsser humà creix aprenent i imitant el que fan els grans del seu entorn. Seguint aquest exemple, en una família lectora els fills seran lectors i a l'inrevès. Però us ben asseguro que hi ha una casuística molt variada. Vaig conèixer una filòloga que de petita s'havia d'amagar del pare per poder llegir perquè ho tenia prohibit, i una altra que llegia a les nits, amb una llanterna sota la manta del llit. I he conegut fills de metges lectors, o de professors de secundària, o de professors universitaris o d'escriptors, a qui els costa molt agafar un llibre. És el que li passa al Joan, fill de l'escriptor Joan Lletra i de la professora Marta Ferit. Imagineu un nen que es diu Joan Lletra Ferit, que viu envoltat de llibres, a qui sempre regalen llibres i a qui no agraden gens els llibres. El Joan, vol ser un nen com tos els altres, vol joguines, vol una pilota de futbol, troba els llibres avorrits, fins que tot canvia quan descobreix el valor de la paraula.


L'ésser humà comprèn l'amor de les paraules abans que entendre el seu significat i això és el que descobreix el nostre protagonista quan es veu obligat a fer de cangur i quan s'enamora d'una nena nouvinguda. És aleshores que s'adona que els llibres estan plens de vida, que transmeten històries, aventures, emocions i sentiments que es poden compartir i que poden ajudar-nos a ser una mica més feliços, fins i tot, de vegades, a solucionar alguns problemes que se'ns presenten en algunes ocassions.

Joan Portell Rifà. És pedagog, editor, escriptor i crític literari. Ha publicat diversos llibres per a petits i grans. Col·labora en diversos mitjans de comunicació ─Catalunya Ràdio, Cavall Fort, Descobrir Catalunya, El Periódico...─ i codirigeix amb Pep Molist la revista Faristol, portaveu del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Coordina el programa de promoció lectora Municipi Lector. El trobareu als blocs Llibres al replà i dos dits de front. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada