Quan enfilo per l'A2 cap Abrera, o cap a Lleida, o cap a Igualada, o cap a Bellpuig, o cap a Tàrrega, però sempre, sempre cap Abrera tot passant per Martorell, evoco repetidament el record de dos bons amics, l'escriptor martorellenc Andreu González Castro, autor de Bon cop de falç!, i l'abrerenc José Luis García Herrera, un gran poeta, que ha recopilat merescudament una bona colla de premis, i que, casualment, és pare de l'Escola Ernest Lluch on hi vaig cada any des de fa uns quants per xerrar amb els lectors de La colla del fantasma Barruf, de 4t de primària. Al vestíbul em vaig trobar amb la Teresa Blanch, que anava a fer un fòrum amb els lectors d'Embolics a palau, de 2n de primària.
Com que érem dos autors, o autora i autor, com es vol dir ara, ens vam haver de repartir els espais. La Teresa va anar a la biblioteca de l'escola i jo a l'auditori d'Abrera. Vaig fer dues sessions molt divertides i alhora interessants.
El nens tenen moltes ganes de saber què fa un escriptor, quan de temps triga a fer un llibre (de vegades sis mesos, de vegades un any), a quines hores escriu (per la tarda), si té cap altra feina (tècnic de cultura), el per què dels noms dels personatges. No m'allargaré perquè hi ha uns quants noms com ara Barruf, que podria ser sinònim de fantasma, però voldria assenyalar que entre Santa Coloma de Gramenet i Abrera tenim una cosa en comú, els nostres primers pobladors van ser ibers, i l'escombra Laie, es diu així (o Laietana) en honor a la tribu ibera dels Laietans. Finalment els vaig mostrar una llibreta on de tant en tant prenc notes quan no sóc a casa i els vaig llegir un poema dedicat a la mare.
Gràcies Rodolfo, per un llibre tan divertit i per una xerrada tan interessant. Fins al proper curs.
ResponEliminaToni Estévez, mestre de 4t de l'escola Ernest Lluch d'Abrera.