Passa al contingut principal

Un pingüí damunt del televisor a l'institut Vinyes Velles

Per cinquè any consecutiu he visitat l'Institut Vinyes Velles, de Montornès del Vallès, i ho he fet dins del programa Lletres a les aules, de la Institució de les Lletres Catalanes, per parlar del meu llibre Un pingüí damunt del televisor.

La trobada amb els alumnes de segon d'ESO ha esat molt interessant per la varietat i l'interès de les preguntes que m'han fet. Abans de les sessions, la seva professora, la Carol Carrillo, a qui vull felicitar pel magnífic treball de lectura que va preparar, em va mostrar diversos dossiers que havien fet els joves i les joves, a més de diverses activitats interactives sobre els personatges i les seves relacions així com sobre els espais on succeeix la trama.

La novel·la té com a tema central la recuperació de la memòria democràtica, de la dignitat d'un bon home. Una història de reconeixement i desgreuge que parteix de fets reals. Però els protagonistes són uns joves, i unes joves entre els quals creix l'amistat i l'amor. 

He tingut oportunitat de parlar de la memòria democràtica i de la recuperació de la dignitat de tots aquells que van ser represaliats pel franquisme. Als joves d'avui els costa molt imaginar un món tan fosc i inhumà, però és convenient que coneguin aquesta realitat, no tan llunyana, de les dictadures per a la seva formació democràtica i pel respecte als altres, a la diversitat d'idees, d'opinions i de creences.

Vam parlar també de l'amor i dels dubtes. Els personatges principals són uns joves a qui els preocupa el futur, el treball, els estudis, però també l'amistat i l'amor. Uns mons on de vegades tenim les coses clares, però on sovint tenim grans dubtes. El dubte és bo perquè ens ajuda a comparar i a prendre decisions.

Vàrem parlar també de la meva dedicació a la literatura, de la meva manera d'escriure i de la meva manera de construir un text. I els vaig dir que els autors corregim molt i que una feina important al corregir és treballar el text literari com un art. Els vaig posar l'exemple de La plaça del diamant, de Mercè Rodoreda. En un moment donat, cap al final de la novel·la, la protagonista, la Colometa, corre angoixada i abatuda pels carrers de Gràcia. Ha plogut i contempla petits tolls d'aigua al terra. Se li fa la imatge que a cada toll es reflecteix el cel sencer. El cel, tan gran dins un toll tan petit, i això li dóna forces perquè ella es veu molt petita davant el món, i la imatge del toll que reflecteix el cel infinit li fa pensar que ella també té dintre seu tota la força del món per enfrontar-se a la vida. Aquestes metàfores, aquestes figures retòriques, aquestes imatges són les que diferencien una obra d'art, un text literari, d'un text qualsevol.
Amb la professora Carol Carrillo

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Roc i l'escala de les portes secretes

Sóc de l'opinió que l' Eulàlia Canal està destinada a convertir-se en una clàssica contemporània de la literatura infantil i juvenil catalana. M'encanta tornar a llegir una i altra vegada llibres seus com ara  Un petó de mandarina (premi Barcanova 2007), Un somni dins un mitjó, Un poema a la panxa, La nena que només es va poder endur una cosa, Els fantasmes de casa els avis  o Els fantasmes no truquen a la porta (Premi de la Crítica Serra d'Or 2017), per posar només alguns exemples. El llibre que he llegit més vegades és Roc i l'escala de les portes secretes , publicat a la col·lecció Nandibú , de Pagès editors , amb il·lustracions d' Elena Ferrándiz . L'esquema de l'argument és ben senzill. En Roc es queda uns dies a càrrec d'un veí perquè els pares han marxat a l'Índia per adoptar una nena. En aquest temps descobreix que una nena emigrant i sense papers s'amaga a l'edifici. La denúncia d'un altre veí fa que la policia d...

He decidit tornar

Fa gairebé quatre anys que no faig servir aquest blog perquè volia tenir una web, però de moment m'he conformat amb un altre blog que faig servir com si fos una web, encara que no ho sigui. Per això he pensat a tornar a utilitzar-lo per anar escrivint articles diversos. A l'altre, https://rodolfodelhoyo.cat / també faré algun article de tant en tant, però el dedicaré més a parlar de la meva obra. Aquest serà més general, parlaré principalment de les meves activitats, segurament faré algun article d'opinió i també faré ressenyes o parlaré de llibres que m'han interessat per la raó que sigui.  Necessitaré uns dies per revisar i actualitzar les pàgines. De moment us poso les cobertes dels tres darrers llibres. Tresors rere les portes , un àlbum de poesia infantil magníficament il·lustrat per Noemí Villamuza , editat per Bindi Books, que està a punt d'arribar a les llibreries. La casa és on els més petits troben els primers racons per jugar, imaginar, crèixer i sentir-s...

Presentem El sembrador d'estrelles

Avui us vull parlar d'un llibre que acaba de sortir de la impremta. Calent, calent, com un plat de macarrons acabats de fer. El llibre es titula EL SEMBRADOR D'ESTRELLES, l'he escrit jo i l'ha dibuixat la Laura Borràs.  Ha estat publicat per l'editorial Mosaics . Un mosaic és una decoració feta de petites peces de diferents colors i materials, és un art molt antic, a casa nostra es conserven alguns mosaics que van fer els romans. Però l'editorial utilitza aquest nom com una metàfora, se sembla a una comparació. El nom Mosaics serveix per identificar la nostra societat actual, formada per persones molt diferents, de països, cultures i religions diversos, tots units en un mateix territori que estimem, com les petites peces de terracota, de vidre o de metall que formen un dibuix. Si falta alguna peça el dibuix no està complet. Els éssers humans ens necessitem els uns als altres amb els nostres defectes, amb les nostres virtuts i amb les nostres diferènci...